saintient beings

In de oude traditie waren de schilderingen van Iconen niet slechts bedoeld als een mooi kunststuk om een heilig verklaard persoon te eren. Met grote toewijding werden ze geschilderd om een verborgen realiteit te duiden. De realiteit van Het Transcendente. Ofwel God belichaamd in de vorm van een mens. Wanneer het transcendente ofwel Het Leven Zelf, in ons is ontwaakt, hebben we de ogen om te zien dat God niet alleen door de ogen van heiligen de wereld in kijkt maar ook door onze eigen ogen. En dit ook doet door de ogen van elk dier. Door alle ogen van de wereld. Het leven en dus ieder leven is eenvoudig gezegd heilig. Het is Het Heilige zelf. 


Uitsnede, nageschilderd uit een bestaande icoon van Jezus Christus ‘de goede herder’. Hier gaat alle aandacht uit naar het dier. Het lam staat symbool voor onschuld en zuiverheid, het Christus Bewustzijn wat zowel in de man Jezus huisde als in het dier in zijn armen. Het handgebaar van Jezus is de Prana Mudra en symboliseert levensenergie. Dat wat Het Leven is.

Met God verwijs ik hier overigens niet naar een almachtige entiteit, ergens in een hemel, maar naar De Oneindige Intelligentie die Alles is. Het leven zelf. Het is daarom het zien dat de totale som van het leven, alles en iedereen, deze Intelligentie is en het leven door elk wezen, ongeacht vorm of gedrag, ervaart. Het is het zien dat mijn diepste wezen, hetzelfde wezen is in een koe of een schaap. Hun vreugde is mijn vreugde. Hun pijn, is mijn pijn.

Vandaar dit kunstproject ‘Saintient Beings’. Voor de dieren wiens lot de vlees en zuivel industrie is. Sensitieve en sociale dieren die we op z’n zachtst gezegd niet sensitief en sociaal behandelen. Het idee om deze dieren als iconen te schilderen, kwam als antwoord op mijn vraag hoe te duiden dat hun wezen net zo heilig is als dat van ons en dat van iedereen die we heilig verklaard hebben en tot Iconen gemaakt. Zelf ben ik niet religieus maar wel zo opgevoed en een groot fan van het Jezus verhaal. Daarnaast staan Jezus en Maria voor my symbool voor het mannelijke en vrouwelijk principe van God, wat vooral hart gedragen is. Met het schilderen van de dieren als deze Iconen, hoop ik mensen te inspireren, een moment te nemen hun hart te openen en zich bewust te verbinden met deze medebewoners van onze planeet. We zijn allemaal met elkaar verbonden als het Éne Bewustzijn door wie vreugde, angst en pijn gevoeld wordt. Dieren zijn slechts een andere levensvorm door wie Het Heilige dit ervaart. Met andere vermogens maar met dezelfde natuurlijke basis behoeften zoals welzijn, liefde, vrijheid en vrede. Het fundament van al het leven. Een open en verbonden hart ervaart die verbinding en kan niet onverschillig zijn naar anderen. Of die ander nu mens of niet-mens is. Het heeft een enorm vermogen tot wijsheid, compassie en het brengen van verandering ten goede van het welzijn van anderen. Hoog nodig in een wereld waarin we het sociale- en het gevoelsleven en de natuurlijke behoeften voor welzijn van deze dieren negeren of ontkennen voor ons gemak zodat we kunnen doen wat we doen.

De bedoeling is bij te dragen aan het verzachten van het leed van deze dieren en het bevorderen van een natuurlijk en vrij leven, door de schilderijen op termijn te veilen. De opbrengsten gaan dan naar een organisatie die zich inzetten om het welzijn van deze dieren te bevorderen. 


OVER DE SCHILDERIJEN EN TECHNIEK

Traditionele schilderijen van Iconen worden met ei-tempera geschilderd, een mengsel van ei-geel, water en poederpigment.  In plaats hiervan heb ik voor olieverf gekozen. Door de tijd heen heb ik ook de overige tradities van het iconen schilderen losgelaten en een stijl gevonden die dichter bij mijn hart staat. Uiteraard blijven de religieuze schilderijen een basis van inspiratie. De mantels van de dieren waarbij rood en paars gebruikt wordt, staan voor de transformatie van leed en bloed naar bescherming. De aureolen van 23,75 krt goud zijn kenmerkend voor Iconen en benadrukken dat God ook in hen woont. 

 

HEILIGE MOEDER EN KIND

Het lot van moeder en kind is pijnlijk en hartbrekend binnen de industriële omstandigheden. Deze band die zo diep gaat voor alle zoogdieren, waar ook wij als mens toebehoren, is in gezonde toestand gebaseerd op pure onvoorwaardelijke liefde; de diepste kwaliteit van het leven zelf.

De eerste serie die ik maak, is daarom “heilige moeder en kind”. Uiteraard gebaseerd op de archetypische relatie tussen moeder en kind, verbeeld in de iconen schilderingen van moeder Maria en haar kindje Jezus. Momenteel werk ik aan een icoon van mama geit en haar kindje. De serie is dus nog niet compleet.

Het idee is om hierna Iconen te maken van de mannelijke dieren en daarmee ook de vaders in deze industrie te eren.


ga naar ‘heilige moeder en kind© angelique romeijn